Traseu bicicleta – Iasi, Manastirea Dobrovat, Poiana cu cetate, Poiana cu schit

Daca doriti un traseu pentru bicicleta antrenant dar deosebit de frumos, inseamna ca traseul de mai jos este alegerea potrivita:

Iasi – Manastirea Dobrovat – Poiana cu cetate – Poiana cu schit – Slobozia – Ciurea – Iasi.

Caracteristici traseu:

  • Lungime: – 69 de kilometri
  • Timp de parcurgere: – aproximativ 5.30 h (calculat la o viteza medie de 15 km/h)
  • Diferenta totala de altitudine: – 790 hm, un urcus deosebit de important fiind Dealul Repedea
  • Tipul de rulaj: – sosea (pe portiunea Iasi – Manastirea Dobrovat), drum forestier pietruit (Manastirea Dobrovat – Poiana cu cetate – Poiana cu schit – Slobozia), sosea (Slobozia – Ciurea – Iasi)
  • Grad de dificultate:  – mediu spre dificil.

Obiective de vizitat:

1. Manastirea Dobrovat

“Manastirea Dobrovat” este ultimul ansamblu monahal ctitorit de Sfantul Stefan cel Mare. Biserica manastirii Dobrovat a inceput sa se construiasca in anul 1503 si s-a terminat in anul 1504, precum se poate citi in pisania sapata in piatra a acesteia.

2. Ruinele bisericii lui Cujba – Poiana cu cetate

Situata in localitatea “Poiana cu cetate”, aceasta bisericuta are din punct de vedere istoric o valoare inestimabila.  Ea a fost ctitorita la inceputul secolului al XVII-lea (1609), de catre boierul Ionascu Cujba.

Din pacate, aceasta biserica se afla intr-o stare de degradare destul de mare.

3. Poiana cu schit

In “Poiana cu schit” se afla ruinele unei bisericute foarte vechi datand de pe la sfarsitul secolului al XIV-lea. Aceasta bisericuta a fost ridicata de cneazul Duma Negru, fost mare vornic al Tarii de Jos, in vremea voievodului Alexandru cel Bun. Schitul a functionat pana in anul 1864, fiind parasit dupa reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pentru a ajunge la “Poiana cu schit”, la intrarea in localitatea “Poiana cu cetate” trebuie sa faceti imediat la dreapta pe un drum forestier. Pe tot parcursul acestui drum, urmati intotdeauna marcajul albastru.

La intoarcerea spre localitatea “Poiana cu cetate”, am urmat pana la un moment dat marcajul albastru dupa care pe cel rosu.

Va dorim spor la pedalat! 🙂

(Visited 3,386 times, 1 visits today)