Traseu bicicleta – Iasi, Medeleni

Daca sunteti pasionati de un traseu pentru bicicleta partial off-road, traseul de mai jos este ceea ce aveti nevoie:

Iasi – Aroneanu – Rediu Aldei – Padurea Icuseni – Cilibiu – Medeleni – Golaiesti – Manzatesti – Holboca – Dancu – Iasi

Caracteristici traseu:

  • Lungime: – 58 de kilometri
  • Timp de parcurgere: – aproximativ 4 h (calculat la o viteza medie de 15 km/h)
  • Diferenta totala de altitudine: – 380 hm, un urcus deosebit de important la intrarea in localitatea Aroneanu
  • Tipul de rulaj: – sosea (pe portiunea Iasi – Aroneanu – Rediu Aldei),  drum de pamant, off-road (Rediu Aldei – Padurea Icuseni), drum pietruit (Padurea Icuseni – Cilibiu – Medeleni – Golaiesti), sosea (Golaiesti – Manzatesti – Holboca – Dancu – Iasi)
  • Grad de dificultate:  – mediu.
  • Atractii in zona:

1. Biserica Sfantul Nicolae – Aroneanu.

Construita in 1594 de catre domnitorul Aron Voda (1591-1592, 1594-1595) aceasta biserica a avut initial statutul de manastire.  Initial, manastirea a fost inconjurata cu ziduri de piatra, a avut turnuri de colt, chilii si alte cladiri anexe, care s-au prabusit, ramanand doar biserica.

In 1907, biserica restaurata devine biserica parohiala a satului Aroneanu. Exteriorul bisericii se remarca prin ornamente ceramice, elemente decorative, realizate cu caramizi si discuri smaltuite.

2. Spre Padurea Icuseni.

In drumul spre Padurea Icuseni, puteti admira biserica din satul Rediu Aldei si in acelasi timp sa va bucurati de o portiune off-road. Drumul este de pamant iar privelistea de deasupra satului este deosebita.

Padurea Icuseni este o arie protejata de interes national. Are o suprafata de 11.60 hectare si se afla in partea estica a judetului Iasi, in partea nord-vestica a satului Golaiesti.

Rezervatia Icuseni, reprezinta o zona de habitat cu vegetatie de silvostepa eurosiberiana specifica Podisului Moldovenesc, cu rol de protectie  pentru specii arboricole seculare de stejar si gorun.

3. Satul Medeleni

Acest sat este cunoscut in special datorita scriitorului Ionel Teodoreanu care s-a nascut la Iasi in anul 1897. A inceput sa scrie trilogia „La Medeleni” in 1924, publicand succesiv in revista Viata romaneasca, pina in anul 1928, parti ale celor trei volume ce compun acest roman. „La Medeleni” a adus creatorului ei un mare succes, atit de public, cat si de librarie.

Din pacate, scoala de la Medeleni se afla acum intr-o avansata stare de paragina. In curtea acesteia, poate fi gasit un arborele ocrotit cunoscut popular sub denumirea de “Portocalul fals”.

4. Biserica Holboca

Prima atestare documentara este mentionata în anul 1671, 7 August. La aceasta data este amintita Hlaboca sau Hulboca – ce inseamna“adancata”, localitate care era “odaia”  sau loc de adapost pentru vitele Manastirii Cetatuia.  După primele decenii ale veacului al XVIII-lea, cateva asezari omenesti isi vor fi luat inceputul poate chiar de la pazitorii vitelor, deoarece la 1778, octombrie 7, biserica era în Hulboca.

(Visited 3,228 times, 1 visits today)